Was ist eine akustische Täuschung?

Hvad er en akustisk bedrag?

Måske ved du, at du ikke altid kan stole på 100 % på din sensoriske opfattelse. Du vil bestemt kende det typiske fænomen med optisk bedrag. En Fata Morgana er også kendt for dig. Dette skaber illusionen af ​​størrelse eller lokaler. Der er også ønskede repræsentationer, der er meget populære inden for kunst, på postkort eller i kalendere, for eksempel.

Meget mindre kendt, at der også er akustisk bedrag . Nogle gange fortolker du de toner, du opfatter fra dit miljø, fordi du nogle gange fortolker meget anderledes end de er i virkeligheden. I vores guide vil du lære nogle eksempler at kende.

dækkede toner

Det sker, at du kan høre to toner på samme tid, der adskiller sig meget lidt med hensyn til højde. Så tager du kun den højere stimulus opmærksom. Den afgørende faktor er, at den ene af disse to toner er meget højere end den anden.

De smarte opfindere af MP3 -formatet udnyttede dette akustiske bedrag. Hvis musik spilles, kan en del af tonerne simpelthen udelades. Nogle mennesker tager alligevel nogle toner. Dette spiller en vigtig rolle i digitaliseringen. Datatransmission påvirkes også i processen. Jo mindre filerne, jo bedre. Derefter er kun et minimalt rumbehov nødvendigt for at gemme musikfiler eller overføre den hurtigere på Internettet.

Det akustiske fænomen af ​​Shepard Skala

Det så -kaldte shepard -skala beskæftiger sig med et akustisk fænomen, hvor flere mål spilles på samme tid. Tonerne er forskellige. Men fordi lydstyrken ændrer sig, har du som lytter en fornemmelse af, at du ville høre en skala. I sandhed hører du kun de samme toner, og hver af disse toner har en anden lydstyrke. På internettet finder du en masse smukke lydeksempler. De effekter, du kan opfatte, forekommer meget futuristiske. Kunstnere nægter også dette bedrag, for eksempel i klaverstykker. Dette fænomen bruges undertiden endda af organrør til visse melodier. Dette skaber en meget flydende lydoplevelse.

melodier med mystisk baggrund

Diana German er en velkendt amerikansk musikpsykolog. I sine studier fandt hun, at det normalt ikke er muligt at genkende vilkårligt valgte fragmenter af en melodi uden en sammenhængende kontekst. Så snart emnet har hørt hele musikken, er det muligt for ham at udlede hele melodien fra fragmenterne. Din hjerne kan om nødvendigt tilføje de manglende passager. Du hører derefter hele sangen i dit hoved, selvom du kun kan opfatte individuelle toner fra den.

rumlig lydeffekt af stereofonie

Der kan oprettes en speciel værelse -lydeffekt ved hjælp af stereofonie . Grundlæggende kræves kun to forskellige højttalersystemer til dette, der gengiver toner. Med en dygtig kontrol opstår illusionen om, at lydkilden ville være i rummet et andet sted, end det faktisk er tilfældet. Denne specielle effekt bruges ofte i biografen eller på en koncert.

Det bliver især interessant for 3D -animationer. Et rumligt billede føjes derefter til den optiske illusion. Forudsætningen er, at lyde er placeret nøjagtigt på det rigtige sted. Du finder det resulterende indtryk mere realistisk, og nogle gange kan du næsten ikke længere skelne mellem film og virkelighed.

den specielle McGurk -effekt

Ved du med sikkerhed, at du kan høre nøjagtigt, hvad nogen siger? Hvis du virkelig er så sikker, kan du prøve det med McGurk -effekten. Dette er et meget interessant akustisk bedrag: En lytteoplevelse er lagt af den optiske opfattelse. Den afgørende faktor er altid, hvad bevægelse taleren gør med munden. Du tror faktisk, at du hører andre ord. Den gemte lydsekvens ændres dog ikke.

Med denne effekt finder du ud af, at du endda kan læse ubevidst endda læber, men du har brug for en vis praksis for en præcis anerkendelse.

tinnitus som bedrag

En af de bedst kendte og mest ubehagelige akustiske bedrag er tinnitus . Dette er faktisk en fantomstøj i dit øre. Du kan høre disse, men de findes ikke rigtig. En tinnitus kan være meget irriterende for dig. Især når tinnitus viser sig at være permanent, bliver det virkelig ubehageligt.

trigger til tinnitus inkluderer:

  • Ulykker
  • Høringstraumer gennem kort eller langvarig overbelastning
  • Stress

I tilfælde af en tinnitus er forskellige behandlingsmetoder egnede, for eksempel lægemiddel, psykologiske eller fysiologiske terapier.

Et høreapparat kan også bidrage til den vellykkede behandling af din tinnitus.